Eerste kolom,...is the new black (eerste steen)!

Manufakture, een stap in de ontwikkeling van de site van de Slachthuizen.

230216 Persdossier NL eerste steenlegging - Manufakture:

'Minister-president Rudi Vervoort en staatssecretaris Pascal Smet waren donderdag samen met burgemeester Fabrice Cumps van Anderlecht aanwezig bij de officiële start van de werken aan het Manufakture-gebouw door de privé-concessiehouder die de site exploiteert, de nv Abattoir. Zij maakten van de gelegenheid gebruik om de ambities van het Brussels Gewest voor de toekomst van de site te bespreken met de directeur van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), die het grootste deel van de site heeft gekocht en de ontwikkeling ervan coördineert.'


'Elke Tiebout, CEO van de nv Abattoir, heeft de gewestelijke en gemeentelijke overheden uitgenodigd op de Abattoir-site voor een officieel startmoment van de werf van het gebouw Manufakture.

Er zijn al heel wat grondwerken die hebben plaatsgevonden sinds mei vorig jaar. Maar nu wordt stilaan duidelijk wat het gebouw echt gaat worden.

Abattoir wenst via de bouw van de Manufakture een volgende stap te zetten richting de realisatie van haar masterplan. De Manufakture zal in navolging van de FoodMet (de voedingshal die in 2015 geopend werd) het tweede stedelijke project op de site vormen, bestemd voor bedrijven uit de voedingsindustrie.

De Manufakture zal enerzijds onderdak bieden aan één van de historische kernactiviteiten van de site, namelijk vleesversnijding. Het organiseren van vleesversnijding in het centrum van een Europese grootstad is een uniek gegeven. De nabijheid van het cliënteel, het multiculturele karakter van de klanten en de diversiteit van de vleesversnijders maken dat de aanwezigheid van productieve vleesactiviteit in het centrum van Brussel steek blijft houden. Daarnaast is de Manufakture ook bestemd voor producerende en verwerkende bedrijven uit de bredere voedingsindustrie. Het gaat om een project met een footprint van zo’n 6.000 m².

De totale bouwkost van de Manufakture bedraagt 22,7 miljoen euro. 10,1 miljoen euro wordt gefinancierd door EFRO en door het Brussels Gewest voor de creatie van KMO-faciliteiten in de Kanaalzone. Het Gewest heeft daarbovenop samen met de VGC nog eens 3,9 miljoen euro in de versteviging van het gebouw gestoken om op het dak van de Manufakture een publiek zwembad te kunnen ontvangen. In het masterplan van Abattoir is het altijd het idee geweest om de daken van nieuwe gebouwen in de stad te activeren.'

https://www.abattoir.be/
https://www.bruzz.be/
https://efro.brussels/